Over ons

Volgende partners werkten mee aan dit project:

Brenda Froyen bedacht het project. Ze is docente Nederlands, mama van drie, en auteur van de boeken ‘Kortsluiting in mijn hoofd‘, ‘Uitgedokterd’ en de novelle Lena. Ze ging op zoek naar getalenteerde kunstenaars, zocht sociaal bewogen auteurs en wachtte op een geldbuidel die uit de hemel viel in de hoop dat ze het project zou kunnen realiseren.

Copyright: Diego Franssens

 

De Socialrun, een jaarlijks loopevenement in Nederland om het stigma rond psychische problemen te doorbreken, steunde met het opgehaalde sponsorgeld het project zodat het ook werkelijk gerealiseerd kon worden. Een geschenk uit de hemel.

De Brusselse vzw Kaos (Kunstatelier Opperstraat) leverde de drie Belgische kunstwerken aan.
KAOS wil fungeren als een katalysator voor kunstprojecten met een link naar psychiatrie. Door het artistieke te laten primeren wil KAOS de muren slopen tussen insiders en outsiders in de kunst én in de maatschappij. Het centrale uitgangspunt is dat creativiteit en psychische kwetsbaarheid twee zijden van dezelfde medaille zijn. KAOS ondersteunt en organiseert tentoonstellingen, voorstellingen, performances en concerten, zowel in het KAOS-atelier als op reguliere kunstplekken. Daarvoor werkte KAOS al samen met onder meer WIELS, Bozar, Amuz, Kaaitheater en Muntpunt. Speerpunt van KAOS is de unieke artistieke residentie in de psychiatrie genaamd AREAS, wat staat voor Artistic Residency, Encounter Against Stigma. Kunstenaars worden uitgenodigd om samen te wonen en te werken met collega-kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid, waarna het resulterende werk tentoongesteld wordt. Deze ontmoeting tussen verwante zielen vormt volgens KAOS de sterkste katalysator voor zowel meer begrip als sterke artistieke realisaties.

The Living Museum in Amsterdam was de teelgrond voor de drie Nederlandse kunstwerken. The Living Museum is een plek waar kunst wordt gemaakt. Er werken mensen met-en zonder psychiatrische achtergrond. Door middel van het maken van kunst wordt ieders herstel en het welzijn met elkaar bevorderd. Het is een vrijplaats waar je je zelf kunt zijn. Zonder stigma of vooroordelen maar gericht op persoonlijke kwaliteiten. Vrijheid van expressie in een veilige en ondersteunende omgeving kan zelf-stigma transformeren naar een meer positieve en bruikbare identiteit als kunstenaar. Rokus Loopik bezocht indertijd ‘The Living Museum’ in New York en werd er zo door geraakt dat hij besloot het concept in Nederland te introduceren.

WPG, de Belgisch-Nederlandse uitgeverijgroep nam de vormgeving als ook de drukwerken voor haar rekening. Zij ging mee op zoek naar sociaal geëngageerde auteurs die met veel plezier hun woorden leenden. De uitgeverij zet zich ook in om de kaartjes mee te promoten.